SOSYAL MEDYA VE CİNSEL İSTİSMAR



    Günümüzde iletişim ve sosyalleşme aracı olarak kabul edilip kullanılan sosyal medya hesapları, zamanla kişilerin kendi kimliğini unutup,başkalaştırmasını sağladı. Kişilerin zamanını bu sanal ortamda tüketmesi gibi problemlerin de yanı sıra asıl üzerinde durmak istediğim konu, bu sosyal medya ortamı cinsel istismarın bir nevi basamağı halinde. Zihniyetsiz insanlara açık kapı oluyor....

Sosyal medyanın her kesimden ve her yaştan insan tarafından kullanılması, kullanım için hiçbir nitelik ve vasfın gerekli olmaması sosyal medyadan kaynaklı suç işlenme oranını oldukça arttırıyor. Ve gerçekten de internet kullanıcılarının düşünceleri, duyguları, beğenileri ve yaşam tarzları, karakterleri, davranışları depolanabilir, sömürülebilir enformasyona uğruyor. Sitelere üyelik ve girişlerin bu kadar kolay olması nedeniyle, ağırlıklı olarak kadın ve çocukların sosyal medya sitelerinden tacize uğraması günümüzde en çok rastlanan suçlardan biri haline geldi. Ülkemizde neredeyse her gün “sosyal medyadan taciz” gibi haberler karşımıza çıkıyor maalesef.


TOPLUM BİLİNÇLENMESİ
     Tüm bunlarla birlikte, son yıllarda demokratik haklara getirilen ciddi sınırlamalar, ayrımcı ve cinsiyetçi tutumlar, elbette çocukların ve kadınların ağır psikolojik travmaya maruz kalmasına neden oluyor. Bazı insanların zihniyetleri yüzünden insanların özgürlüğü kısıtlanmamalı düşüncesindeyim ama tabiki toplumca bilinçlenmekte önemli..

Toplum olarak bu konuda daha bilinçli olmaya, bilinçli tepkiler vermeye yönelik farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Bu tür olayları modellemek yerine, çocuklara ve kadınlara yönelik yapılan bu sosyal medya istismarına, gerekli yaptırım ve tepkiler gösterilmelidir..



Verilerle çocuk istismarı
»Son 10 yılda çocuk istismarları yüzde 700 arttı.
»Adliyelerdeki 4 istismar davalarından 1’i çocuklarla ilgili.
»Dünyada 4 yılda çocuklara yönelik taciz veya şiddet uygulamaları yüzde 90 arttı. Tecavüzcülerin yüzde 5’i ortaya çıkarken, yüzde 95’i gizli kaldı.
»Her ay Adli Tıp Kurumu’na 650 çocuk cinsel istismarı vakası geliyor.
»Açılan toplam istismar davası sayısı 40 bin 266. Bunların içinden karar çıkan dava sayısının 24 bin 825 iken mahkûmiyet kararının verildiği ise 13 bin 968 kişi var.
»İstismarcıların yüzde 66’sının akraba, komşu gibi çocuğun tanıdığı kişiler olduğu, istismarcıların yüzde 9’unun ise çocukla aynı evde yaşadığına yer verilmiştir.


-bk

busekuytu

Çalışıyor, geziyor, okuyor, öğreniyor ama en çok; yazı yazmayı seviyor! Bu yüzdendir ki; yazdığım konuların, yeni fikirlere hayat verdiğini düşünüyorum.. Gazeteci,Muhabir/PR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazın... :)